top of page

HERKOMST

Al sinds 4800 jaar geleden is de mens al bezig met het kweken van verschillende koolsoorten, maar de welke soort kool uiteindelijk in cultuur is gekomen is niet bekend. Men Vermoedt dat de kweekvariëteiten afkomstig zijn van de Middellandse Zeekust. Wetenschappen geloven dat Turkije een grote rol heeft gespeelt bij de domesticatie van kool. Maar archeologen spreken dat weer tegen. Zij vermoeden dat de Kelten op de Britse Eilanden voor het eerst kool in hun cultuur brachten. De zeekool zou bij de laatste theorie al 5200 jaar geleden in cultuur zijn gebracht.

Een theorie waar alle wetenschappers het mee eens zijn, is dat de kool van oorsprong gekweekt werd in de zilte kustgebieden. De plant moest bestand zijn tegen hoge concentraties zout. Door de leerachtige bladeren was de plant bestendig tegen harde wind, felle zandstormen en steenslag.

 

Teelt en oogst:

Spitskool kan in Nederland al in februari geteeld worden. De teelt voor februari vindt plaats in Egypte en Portugal. De reden hiervoor is dat de spitskool gedurende de de winter ook verkrijgbaar is. Wanneer een bedrijf via een kweker spitskool teelt, dan kan dat 6 weken nadat de kweker de spitskool geplant heeft. De vroegste spitskolen zijn echter afkomstig uit de weeuwenteelt. Deze worden eind september - begin oktober gezaaid. Ook rond maart wordt spitskool geplant. Meestal gaat een vliesdoek over de spitskool heen, om deze te beschermen tegen wild, maar ook tegen de vrieskou. Eind april is het vliesdoek niet meer nodig. Het telen zonder vliesdoek gaat door tot half juli. De reden waarom het doek niet meer nodig is dat de temperatuur inmiddels warm genoeg is. Eind mei beginnen de bedrijven met het oogsten van de kool.

Bemesting:

Spitskool heeft geen zware bemeste grond nodig om te groeien. In feite doet de kool het zelfs beter op een wat lichtere grond. Wel zijn er voldoende voedingsstoffen en vocht nodig. De spitskool heeft in vergelijking met een witte of rode kool een veel minder bemeste grond nodig, deels omdat de teeltduur van de spitskool niet erg lang duurt.

Opslag:
Nadat de spitskool geoogst is, wordt deze in een koeling opgeslagen. De spitskool wordt gekoeld naar een halve graad en het zuurstofpercentage wordt teruggezet naar 2%. Het voordeel hiervan is dat het verouderingsproces stilstaat. Op deze manier kan de spitskool bewaard blijven tot eind maart. De supermarkt kan bepalen wanneer en hoeveel spitskolen zei willen hebben, omdat de kolen op deze speciale manier opgeslagen zijn. Omdat veel spitskooltelers zo’n koelcel hebben, is er spitskool verkrijgbaar in de winter.



Ziekten:

De belangrijkste ziekte bij koolsoorten is de slijmzwam knolvoet. Wanneer de kool elk jaar op dezelfde grond geteeld wordt, ontstaat er een knolvoetprobleem. Alleen in bepaalde gebieden in Noord-Holland kan kool elk jaar op dezelfde grond geteeld worden, de zogeheten koolstreek.

Bewaren:

Spitskool dient in de koelkast bewaard te worden. Op deze manier is de spitskool wel 5 dagen houdbaar. Ook gesneden is de spitskool een paar dagen houdbaar in de koelkast.



Voedingswaarde: 

Spitskool is een erg gezonde groente. Hieronder is een tabel weergegeven met alle voedingsstoffen die een spitskool bevat. 

Bron: voedingswaardetabel.nl

bottom of page